|
Enöz; tarımsal sulamadaki elektrik kesintileri ile çiftçilerimiz iyice perişan edilmişlerdir. Diyerek, şu açıklamalarda bulundu:
Girdi maliyetlerinin % 100'ü geçtiği tarım sektöründe çiftçilerimiz büyük bir sıkıntı içerisinde bulunmaktadırlar. Son günlerde bu sıkıntılara ilave olarak çiftçilerimizin tarımsal sulamada sondajlarında kullanılan elektrikleri kesilmektedir. Bu uygulama çiftçinin üretimini durdurmakta, gerek ülke ekonomisine gerekse zaten zor durumda olan çiftçinin geleceğini karartmaktadır.
Girdi fiyatlarının çok önemli oranlarda artması tarım ürünlerinin maliyetlerini de olağanüstü artırmıştır. Elektrik borçlarından dolayı sayaçları kapanan üreticiler sulama yapamayacaklardır.
Üreticilerimiz Ziraat Bankasına, diğer bankalara Tarım Kredi Kooperatiflerine tarımsal sulamada TEDAŞ'a olan borçlarını ödeyememiş ve icraya düşmüşlerdir. Tarımsal sulamadaki elektrik kesintileri ile çiftçilerimiz iyice perişan edilmiştir. Önümüz bahar aylarıdır, çiftçimizin tarlasını ekeceği ve işleyeceği aylardır. Bu durumda üreticimiz tarlasını ekemez duruma gelecektir.
Dünyanın bir gıda kaosu ve açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı Uluslar arası kuruluşlar tarafından dile getirilmektedir. Hal böyle iken ülkemizde tarım kesimi hükümet tarafından destekleneceğine yok edilmeye çalışılmaktadır.
ENÖZ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na şu soruları yöneltti;
- Tarımsal sulamadaki elektrik borçları ile ilgili bir yapılandırmaya giderek, faizlerin silinerek, ana paranın yapılandırılması ile ilgili bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?
- Zaten zor durumda olan çiftçilerimizin elektriklerini keserek sulama yapmalarını engellemek sizce doğru mudur?
Mustafa ENÖZ, Konu ile ilgili hükümetin çok acele tedbir almasını, yoksa geriye dönüşün çok zor olacağını ifade etti.
|