Duyuru | Foto Galeri | Video | Sitene Ekle | Arsiv | Iletisim | Anasayfam Yap | Sık Kullanilanlara Ekle
08 Şubat 2012 Çarşamba

Haber Ara

Canlı Yayın

Soma'yı Canlı Yayında İzleyin

Gazeteler

Genel Editör

..Hafit UYAR.
Pencereden Bakmak

Yazarlarımız

İsmail ERGÜN
TARHALA KÖYÜ’NDE ESKİ SOHBETLER
Oktay ÇABUK
HOŞGELDİN KAOS!
Şeref ÖKSÜM
BİL Kİ SİZ BUNLARI YAPARSANIZ
Recep GÖLÜKÇÜ
İKİNCİ DÖNEM BAŞLARKEN
M.Ali ÖZTÜRK
SOMA ÇAĞRI FM’DE 14.PROGRAM
Mustafa Küçükkayapalı
BEŞ-ALTI BİN MAĞDUR
ENÖZ'İŞÇİ ÖLÜMLERİ İLE İLGİLİ OLARAK ACİL TEDBİRLER ALINSIN'
“MHP Manisa Milletvekili Mustafa ENÖZ TBMM Genel Kurulunda Maden Kanunu üzerine konuştu.”
2010-06-11 - 09:47

ENÖZ, şu görüşleri dile getirdi. Madenlerimiz, sanayinin temel ham madde ve enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Yurdumuz çok çeşitli maden kaynaklarına sahiptir. Ülkemizin karmaşık jeolojik yapısı çok çeşitli madenlerin bulunmasına imkân sağlamaktadır. Maden çeşitliliği açısından dünyanın zengin ülkelerinden biri olmamıza rağmen gerek toplam rezerv yönüyle ve gerekse tek tek yatak boyutları kıyaslandığında geri sıralarda yer almaktayız
Dünya rezervlerinde önemli paya sahip olduğumuz madenlerin başında bor madeni gelmektedir. Gelişmiş ülkeler sanayi devrimlerini madencilik sektörü sayesinde gerçekleştirmişlerdir. Bizde madencilik sektörünün gayrisafi millî hasıla içindeki yeri yüzde 1,5 iken, gelişmiş ülkelere baktığımızda madencilik sektörünün gayrisafi millî hasıla içindeki payının yüzde 20'lerde olduğunu görmekteyiz.
Gelişmekte olan bir ülke olarak bir yandan nüfus artışını besleyebilecek yatırım ve üretimi sağlamak, diğer yandan fert başına düşen millî geliri artırarak halkın refah düzeyini yükseltmek zorundayız. Bunu sağlayacak en önemli kaynaklardan biri olan madenciliğin katkısı maalesef yetersiz kalmaktadır. Ülkemiz maden ticareti rakamları dikkate alındığında, ithalat artmasına rağmen ihracatın aynı seviyelerde artmaması bu sektöre yeteri kadar önem verilmediğini göstermektedir.
Madencilik sektörüne yön verirken uzun vadede bir madencilik politikası oluşturulmalıdır. Bu politikanın kalıcı olması yanında, zaman içinde değişip yeni koşullara uyacak esnekliği de göstermesi zorunludur. Ayrıca, bu politika tespit edilirken maden potansiyelimiz sağlıklı bir şekilde belirlenmeli ve doğal kaynaklarımızın tükenebilirliği göz önüne alınmalıdır.
Gelişmiş ülkelerin yıllar önce hallettiği maden ocağı sorunu Türkiye'de modern kölelik düzeniyle maalesef can almaya devam etmektedir. Maden faciaları ve grizu patlamaları son yıllarda daha fazla can almaya başlamıştır.
Ülkemiz en son geçen ay Zonguldak'ta maden ocağında mahsur kalan 30 işçiden gelen kara haberle sarsılmıştır.. Zonguldak Kilimli'de Türkiye Taş Kömürü Kurumunun Karadon Müessese Müdürlüğüne ait kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında göçük altında kalan madencilerin cesedine ancak günler sonra ulaşılabilmiştir. 30 kişinin de patlama veya göçükten değil karbonmonoksit zehirlenmesinden öldüğü bilinmektedir. Bu durum "Maden ocaklarında can güvenliği yeterince sağlanıyor mu? Metan gazı ölçerler neden alarm vermiyor? Teknik cihazlar neden metan gazı artımında otomatik olarak ocağa oksijen pompalamadı? İşçilerin gaz maskesi ve oksijen tüpü neden yoktu?" gibi soruları beraberinde getirmektedir. Son yıllarda meydana gelen tersane ölümleri ve maden ocaklarında meydana gelen ölümler bizleri derin kuşkulara sevk etmektedir. Hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerken, böyle olayların bir daha tekrarlanmamasını temenni ediyorum.
AKP hükûmetleri döneminde uygulamaya konulan taşeron işçi çalıştırma sistemiyle yeterli güvenlik önlemlerinin alınmayışı ve etkili denetimin yapılmayışı sonucu işçi ölümleri kaçınılmaz olarak meydana gelmektedir. Maden kazalarında eksiklikleri şöyle sıralayabiliriz: Güvenliğin yetersiz olması, ölüm tazminatının düşük olması, kuralsız ve denetimsiz bir sektör olması, devlet madenlerindeki taşeronlaştırma, mühendislik bilim ve tekniğinden uzak işletim sistemi, teknik elemanların gözetim ve denetim eksikliği, son teknolojik ekipmanlar yerine ilkel çalışma şartlarının olması, ocakların Avrupa'daki gibi antigurizu sistemleriyle donatılmamış olması söylenebilir.  Uzman raporlarına göre ülkemizdeki madenlerde çalışma koşulları gelişmiş ülkelerdeki koşullardan çok daha ilkel durumdadır. İstatistiklere göre ise ülkemiz iş kazaları bakımından dünyanın en güvensiz ülkeleri arasında bulunmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütünün hazırladığı rakamlara göre maden ocaklarındaki kazalarda Türkiye Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü konumundadır.  Milletvekili Mustafa  ENÖZ, hükümetten işçi ölümleri ile ilgili olarak acil tedbirler almasını beklemekteyiz. Dedi.




Bu haber  363  kere okundu
YORUMLAR
Bu Kategoriye Ait Diğer Haberler
GÜLE GÜLE BÜYÜK İNSAN DENKTAŞ MHP’Lİ AKÇAY, ZEYTİN ÜRETİCİLERİNİN SÖZCÜSÜ OLDU CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL HÜKÜMETİN SAĞLIKTA YENİ KATKI PAYLARI DÜZENLEMESİNE MEYDAN OKUDU MHP'Lİ AKÇAY, AKP 9 YILDA SADECE 21 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADI AKÇAY, MHP'NİN EKONOMİ POLİTİKALARINI ANLATMAK İÇİN GÖREVLENDİRİLDİ ATALAY, TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ’NİN TUTUMUNU KINADI MHP'Lİ AKÇAY, EMEKLİNİN HAKKI TORBA'YA SIĞMADI! MHP'Lİ AKÇAY, MECLİSE MANİSA'YI ANLATTI 'Manisa kan kaybediyor’ ‘Torba yasa amacından saptı’

Canlı İletişim

Gazetemizle Canlı Görüş

Üye Girişi

Yeni Uyelik        Şifre Unuttum ?

e-Gazete

Döviz Kurlari

DOLAR
1.541 TL
EURO
2.156 TL
IMKB
37.212
ALTIN
46 TL

Manisa Hava

SOMA

ANKET

Sizce Soma İl olmalı mı?
Evet
Hayır
Kararsızım
Sonuçlar

Çok Okunanlar

Yarım Asırdan Bu Yana Alamadıkları Tapularına Kavuşacaklar SOMA'DA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLDU YAĞIŞ HALEN DEVAM EDİYOR Cenkyeri'nde Jeotermal Enerji Arayışları Köy yolları kapandı Üç Yılda Büyük Yatırımlar Yaptık Soma beyaza büründü Gerekli Desteği Her Zaman Almaktayız Kapatıyoruz Mağazası Çarşamba pazarını aratmadı Genç Yaşta Kansere Yenik Düştü Zinciri Kopan Ambulans Köyde Mahsur Kaldı

HABER YORUMLARI

KAYSU-AAYSU Soma Belediyesinden Zam Yağmuru
hayırlı olsun Fen Lisesine Müdür ataması yapıldı
başarıların devamını dileriz Ekol'de KPSS hazırlıkları başladı
Tebrik Turgutalp İlköğretim okulu resim sergisi açılışı
Tamer Hedef 12 bin üye
NİCE 166. YIL DÖNÜMLERİNE Polis Teşkilatı 166 yaşında
TAZİYE Kaymakam Abdülkadir Karataş’ın annesi vefat etti
yakışmıyor En çok Kitap okuyan öğrenciler ödüllendirildi
BAŞARILAR Huzurevispor Kaymakamlık kupasına hazırlanıyor
Ondan bize ebedi sürecek bir haz kaldı ufka bir bak yiğidim inkılaba az kaldı. Erbakan için Mevlid okundu

YAZAR YORUMLARI

YA SABIR..... BU NASIL BİR SİGARA YASAĞI ZİHNİYETİDİR Başkan sizin oyunuzun rengide hayır sanırım BOZACININ ŞAHİDİ ŞIRACI! oofff ooffffffff ASİYE (SPOR) NASIL KURTULUR? Teşekkür genç adam Pencereden Bakmak gerçekten büyük insansın Pencereden Bakmak teşekkürler BİR BÜYÜK BAŞARIM, BİR BÜYÜK GİRİŞİM! büyüksün şeref abi HER EVİN ÖNÜNE BİR TAS SU LÜTFEN ! ELİNE SAĞLIK M.ALİ ABİ 10 HAYAT DERSİ teşekkürler MERALARIMIZI TARLAYA ÇEVİREREK YOK EDİYORUZ! helal olsun mustafa abi SOMA TEYYARESİ