|
“ Çiftçilerimizin ürün girdilerine aşırı zam yapılırken, ürün fiyatları, tarımsal desteklemeler ve prim bedelleri düşük belirlenmiş ve geç ödenmiş, yetersiz kalmıştır. Çiftçilerimiz; Tarım kredi kooperatiflerine, bankalara ve tarımsal sulamadan dolayı elektrik dağıtım şirketlerine olan vadesi geçmiş elektrik borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Bu Çiftçilerimiz borçlarını ödeyemedikleri için çiftçilerimizin evine, tarlasına, bağına, bahçesine, traktörüne haciz gelmiştir.” Dedi.
Tarımsal sulama elektrik borcunun 1,9 milyar Lira olduğunu söyleyen MHP’li AKÇAY, faiziyle birlikte bu borç sayısı 2,4 milyar Lirayı geçmiştir. 25/6/2009 tarih ve 5917 Sayılı Kanunun geçici ikinci maddesi ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının yeniden yapılandırılması ve taksitlendirilmesi öngörülmüştür. Ancak bu düzenleme ile sadece borçların taksitlendirilmesi sağlanmış, borçların faizlerinde herhangi bir indirim yapılmamıştır. Bu kanundan yararlanmak için başvurusu süresi 9 Eylül 2009 tarihinde bitmesine karşılık çiftçilerimizin yeterince başvuruda bulunamamışlardır. Zaten borç batağı içinde bulunan çiftçilerimiz uygulamanın üç yılda altı taksit ve ilk taksitin peşin ödenmesi öngörüldüğünden ve bu peşinatın yüksek olmasından dolayı bu düzenlemeden yeterince yararlanamamıştır. Ayrıca özelleştirilmiş bölgelerde özel sektör başvuruları almadığı için tarımsal elektrik borçları yapılandırılamamıştır.” Dedi.
5917 sayılı Kanunun uygulama sonuçlarını değerlendiren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Bu kanun yürürlüğe girdiği zaman borçlu tarımsal sulama abone sayısı 122.380 adettir. 122.380 borçlu tarımsal sulama abonesinden 9.780 kişi yeniden yapılandırman yararlanmak için başvurmuştur. Ancak bu abonelerden büyük bir çoğunluğu taksitleri ödeyemedikleri için yeniden yapılandırmadan yararlanamamıştır. 5917 sayılı kanun yürürlüğe girdiğinde toplam tarımsal sulama borç tutarı 1, 9 milyar TL’dir. Bu kanundan yararlanarak yapılandırılan borç tutarı 213 milyon TL’dir. Ancak bu miktar yapılandırılmak için başvurulan tutardır. Çiftçilerimizin büyük çoğunluğu bu yapılandırdıkları bu borçlarının taksitlerini ödeyememişlerdir. “dedi.
Manisa İlinin zengin bitkisel ürün deseni ve bereketli topraklarıyla Türk tarımı içinde seçkin bir konumda olduğunu söyleyen MHP’li AKÇAY, “ Manisa İli üretmiş olduğu tarımsal üretim değerleri ile Türkiye’de ilk üç il arasında yer alan Manisa, Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin % 75’i, tütünün % 22’si, kirazın %15’i, pamuğun % 8’i Manisa da gerçekleştirilmektedir.” dedi.
Son yıllarda Manisa tarımından yaşanan en önemli sorunlardan birinin tarımsal üretimde kullanılan elektrik borçları olduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Maliye Bakanı soru 6 Ağustos 2008 tarihinde soru önergemize verdiği cevapta Manisa ilinde tarımsal sulama amaçlı abone sayısının 23.074 olduğunu, tarımsal sulama amaçlı elektrik abonelerinin 14 milyon TL borcu bulunduğu söylemektedir. Yine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 7 Ağustos 2009 tarihinde başka bir soru önergemize verdiği cevapta Manisa’daki tarımsal sulama amaçlı abone sayısının 9540 olduğunu ve bu abonelerin 40 bin TL sulama amaçlı elektrik borcu bulunduğunu, 5917 sayılı kanundan yararlanarak Manisa GEDAŞ’a başvuran borçlu sayısının 1688 olduğunu söylemektedir. Bir yıl içinde tarımsal sulama amaçlı elektrik abonelerinin sayısı 23 binden 9 bin 500’e nasıl düşmüştür? Bu çelişkinin nedeni nedir?” diye sordu.
Çiftçilerin ve sulama birliklerinin tarımsal üretim elektrik borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ AKP Hükümeti bankaların, kendine yakın işadamlarının, vergi borçlarını affetmekte ancak, Ulu Önder Atatürk’ün Milletin efendisi olarak nitelendirdiği Türk Köylüsünü görmezden gelmekte, çiftçilerimizin tarımsal sulama amaçlı borçlarını ödeyebilmeleri için gerekli kolaylıkları göstermekten ısrarla kaçınmaktadır.” dedi.
|