Erkan AKÇAY, “ Ekonomiye üretimsizlik, üretimsizliğin getirdiği işsizlik ve yoksulluk sarmalı hâkimdir. AKP iktidarı üretim yerine tüketimi, ihracat yerine ithalatı, istihdam yerine işsizliği, rekabet yerine tekelleşmeyi, tasarruf yerine borçlanmayı öngör
2011-03-02 - 11:12 |
|
AKP'nin 2002 yılından bu tarafa uyguladığı ekonomi politikalarıyla Türk ekonomisini üretimsiz hale getirdiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Ekonomiye üretimsizlik, üretimsizliğin getirdiği işsizlik ve yoksulluk sarmalı hâkimdir. AKP iktidarı üretim yerine tüketimi, ihracat yerine ithalatı, istihdam yerine işsizliği, rekabet yerine tekelleşmeyi, tasarruf yerine borçlanmayı öngörmektedir.” dedi.
TUİK verilerine göre işsizlik oranının 2010 yılı Kasım ayında yüzde 11 olarak gerçekleştiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 13.7, genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 20,8'dir. TUİK, işsizlik oranını belirlerken, çalışmaya hazır olduğu halde iş bulma umudunu yitirdiği için iş aramayanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanları dahil etmemektedir. Bu hesapla TUİK, Kasım 2010 döneminde işsizlik oranını yüzde 11, işsiz sayısını da 2 milyon 811 bin kişi olarak açıklamıştır. Anılan iki grup dahil edildiğinde gerçek işsiz sayısı 5 milyona, gerçek işsizlik oranı da yüzde 17,3'e çıkmaktadır.” dedi.
AKP'nin 9 yılda sadece 21 bin kişiye istihdam sağladığını söyleyen AKÇAY, “ TUİK verilerine göre; 2002 yılının 3 üncü çeyreğinde 22 milyon 833 bin kişi çalışmaktadır. 2010 yılı kasım ayında Türkiye'deki istihdam edilenlerin sayısı 22 milyon 854 bin kişidir. AKP iktidarı 9 yılda ancak 21 bin kişiye istihdam sağlayabilmiştir. 2002 yılında 68 milyon 393 bin kişi olan Türkiye nüfusunun yüzde 34'ü çalışıyordu. 2010 yılı Kasım ayında Türkiye'nin 71 milyon 641 bin kişi olan nüfusun ancak yüzde 32 'lik kısmı çalışmaktadır. Ayrıca Kasım 2010 itibari ile çalışanların yüzde 42,8 'lik kısmının Sosyal Güvenlik Kurumuna kaydı yoktur. Yani asgari ücretin altında kaçak çalıştırılmaktadırlar.” dedi.
MHP'li AKÇAY sözlerini şöyle sürdürdü: “ MHP iktidarında; İstidam dostu, sürdürülebilir bir büyüme tesis edilecek, dört yılık ekonomi programıyla yıllık ortalama yüzde 7 oranında büyüme gerçekleştirilecektir. Her yıl yaklaşık 700 bin yeni istihdam sağlanacaktır. İşsizlik ve yoksulluk azaltılacak, gelir dağılımı daha adil hale getirilecektir. Asgari ücret yükseltilecek, 2011 yılı itibariyle net asgari ücret 825 lira olacaktır. Muhtaç durumdaki ailelerin en az bir ferdine iş imkanı sağlanacaktır. İş sağlanana kadar asgari ücretin yarısı kadar (yaklaşık 412.5 TL) “ aile sigortası yardımı” ödeme programı başlatılarak ailelere sosyal koruma uygulaması yapılacaktır. Uzun süreli işsizlerin, gençlerin, kadınların ve dezavantajlı grupların istihdamını özendirmek amacıyla “ istihdam esaslı” teşvik politikası etkin bir şekilde uygulanacak, işe alınan her ilave işçi için belirli bir süre ile sigorta primi, muhtasar vergi ve enerji bedeline devlet katkısı sağlanacaktır.”
|