Duyuru | Foto Galeri | Video | Sitene Ekle | Arsiv | Iletisim | Anasayfam Yap | Sık Kullanilanlara Ekle
19 Mayıs 2012 Cumartesi

Haber Ara

Canlı Yayın

Soma'yı Canlı Yayında İzleyin

Gazeteler

Genel Editör

..Hafit UYAR.
Mehmet dedeyi düşünüyorum!

Yazarlarımız

İsmail ERGÜN
KÖMÜR ÇEŞİTLERİ
Oktay ÇABUK
ARDA TURAN VE TÜRK BAYRAĞI
Şeref ÖKSÜM
VİCDANIN SESİ
Recep GÖLÜKCÜ
Arkadaşlarınıza hayır demeyi bilin
M.Ali ÖZTÜRK
SOMA ÇAĞRI FM’LE 29. PROGRAM
Mustafa Küçükkayapalı
BAZEN ÖZELEŞTİRİ GEREKİR –II /2 (SİYASET)

SOMA’DA İN ve OUT’LAR 2

İsmail ERGÜN
         SOMA’DA İN ve OUT’LAR 2

Bu hafta da Soma’da oluşan olaylardan iki tanesini in ve out çerçevesinde irdelemeye çalışacağım. Önce in’e bakalım.
12 Eylül 1980 ihtilalından sonra üç seneyi geçen bir süre askeri yönetim ülkenin başında durmuş ve sonunda demokrasiye geçilmişti. Ülkemizde seçimler yapılmış ve tek başına bir parti iktidar olmuştu. Ülkemizde bu gelişmeler olurken, ilçemizde de tekrar demokrasinin gelmesine sevinen ve Güzel Soma’mıza ne gibi hizmetler yaparız düşüncesiyle bir araya gelen ilçenin ileri gelenleri ve işadamları bir dizi toplantılar yapmaya başladılar. Yapılan bu dizi toplantılar sonucunda toplantıya katılanların çoğunun kafalarını “Acaba daha önceleri Soma’da iyi niyetle kurulan ama kısa zamanda hüsranla sonuçlanan SOMTAŞ olayı bir durumuna düşer miyiz” endişesi karıştırıyordu. Ama yılmadılar, yorulmadılar ve bu uğurda azimle çalışarak ve yollarına devam ederek şirket yerine Soma’ya genel olarak seslenecek bir vakıf kurmayı tasarladılar.
Sayın Hüseyin Körük başkanlığında toplam 19 değerli zat bugün bile Soma halkının Huzur Evi dedikleri Soma Sağlık ve Eğitim Vakfını 1985 yılının başında kurmayı başardılar. 
Aradan seneler geçtikten sonra Soma halkının da yardımlarıyla ilk hizmet olarak eski Devrim Ortaokulu binasının yerine huzur evi için yeni binanın yapımına başlayan vakıf heyeti, binanın bitirilip 1997 yılı başlarında hizmete sokmasıyla başarılı bir çalışmaya imza atmış oldu. 2000 Senesi başlarına kadar hem özürlülere hem de yaşlılara hizmet veren bu binanın yetersiz kalmasının gözlenmesinden sonra yeni göreve gelen Sayın Mustafa Bayraktar başkanlığında ki vakıf heyeti gayretli çalışmaları, Soma halkının ve ilçede bulunan kurumların katkılarıyla ek bir binayı daha hizmete soktular. Bu binanın evveli sene açılmasıyla eski bina özürlülerin hizmet gördüğü yeni bina ise huzur evi adı altında genellikle Somalı yaşlıların bakımının yapıldığı bina olarak hizmete girdi.
Geçenlerde Vakıf Başkanı Sayın Mustafa Bayraktar’ın daveti ile beraberce bu iki binayı gezme fırsatını buldum. Huzur evi adı altında açılan bu bina gerçekten ülkemizde bulunan birçok otelden kat kat daha iyi olduğunu gözlemledim. Burada yatanlara hizmetin ayaklarına kadar geldiğini, hizmet yapan personelin ne kadar özverili çalıştıklarını gördüm. Yine burada kalan başta Soma eşrafından herkesin tanıdığı Faik Amca (Özdemir) olmak üzere birçok kişiyle görüştüm, hepsi hayatlarından çok memnun görünmektedirler.
Bu olumlu hizmetlerden bahsederken, huzur evi ile ilgili olarak bir olayı da anlatmadan geçemeyeceğim. Bundan yaklaşık 5-6 ay önce Huzur evinde kalan ve orada vefat eden, babamın da arkadaşı olan değerli bir zatın cenazesine gitmiştim. Huzurevi, Cami ve kabristan arasında cenazenin defnedilmesiyle ilgili geçen süreç içerisinde huzur evi çalışanlarının sanki kendi yakınlarının cenazesi varmış gibi canla başla çalışmaları, beni gerçekten duygulandırdı. Cenazede hiç kimse olmasa bile biz varız dediler. Bu konuda özverili çalışmalar yapan başta İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Sayın Cafer Öcal ile müdürleri Sayın Mustafa Öztürk ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Sanki bu kuruma Avrupai bir hava getirmişler. Çalışmalarının her daim böyle sürmesini diliyorum.
Bunun yanında Vakıf Başkanı Sayın Bayraktar beni Turgutalp yolu üzerinde ki vakfın önderliğinde yeni inşası başlayan rehabilitasyon merkezini gezdirdi ve bu yer ile bilgiler verdi. Çalışmalara imrenerek baktım ve bir Somalı olarak gururlandım.
1980 li yıllardan bu yana Soma’da bu büyük atılımları başlatan vakıf başkanlarından Sayın Hüseyin Körük ve ekibine, bu çalışmaların fitilini ateşleyen Sayın Özer Albayrak ve Sayın Rıfat Emekçi ile şu anda görevleri başında bulunan, hizmetlerine hizmet katan vakıf başkanı Sayın Mustafa Bayraktar ve ekibini kutluyorum. Çalışmalarını yılmadan hızla devam ettireceklerine inanıyorum.
Ancak bu hizmetler ilçemizde görev yapan kaymakam ve belediye başkanı ile kurumların desteği olmadan kesinlikle yapılamayacağının da bilinci içersindeyim. Bu üç makamın bu hizmette ki maddi ve manevi desteklerini bir kenara atamayız. Şimdiye kadar yapmış oldukları destek ve bundan sonra da yapacakları katkılardan dolayı bir Somalı vatandaş olarak şükranlarımı arz ediyorum.
Gelelim konumuzun bu hafta ki out kısmına;
Yüz bin nüfusa ulaşan ilçemizde bariz olarak göze çarpan eksikliklerden birisi, insanların akşamları ailecek gidecekleri bir nezih restoranın olmayışıdır. Hem Soma’da yaşayan aileler hem de dışarıdan iş veya ziyaret için gelen kişilerin bu şikâyetlerini her zaman duymaya alışmışızdır. Geçmiş yıllarda Soma’da yaşayanların akşamları nezih bir restorana gidebilmeleri birçok girişimci tarafından işletmeler açıldıysa da, bu faaliyetler hep kısa süreli olmuş ve kepenklerini kapatmışlardır.
Yanı başımızda nüfusu bizimle beraber komşu ilçeler olan Bergama ve Akhisar’da insanların ekonomik yönden her kesimine hitap edecek restoranlar varken, niye bizim ilçemizde buna benzer restoranların açılmasıyla kapanması bir oluyor.
Geçenlerde Soma’da bahsettiğimiz işle iştigal eden ve inatla işini sürdüren bir müstecir kardeşimle bu konu üzerinde sohbet yapma fırsatını buldum. Kendisine bir dokundum bin ah işittim. Yakınmasına ben de hak verdim, kendisi şöyle diyordu:
“Soma’da iki büyük kurum varken ve kurumlara ait lokaller Soma halkının geneline açık oluyorsa, bunun yanında bu kurumların bu işletmeleri kira, elektrik, su parası vermez iken biz nasıl bunlarla ekonomik açıdan mücadele edebiliriz” demektedir.
Gerçekten bu kardeşim yüzde yüz haklı olup, yakınmasının da eleştirilecek bir yanı yoktur. Ne kadar fiyatları aşağıya çekerlerse çeksinler, ne kadar yenilik getirirlerse getirsinler, bu orantısız şartlarla hiçbir müstecir mücadele edemez.
Bu şartlarla mücadele edemeyen müstecirler mekânlarını kapatırsa, Soma’da yaşayan herkes bu kurumlara gitmesi sonucunda kendi çalışanları içinde bir takım sıkıntılar başlar ki, sonucunun nereye varacağını herkes tahmin eder.
Umarım ki bu olumsuzluklar ortadan kalkar ve Soma’da halkın akşamları gidebileceği restoranlar ayakta durabilir diyebilmekle yetiniyorum.
Bir daha ki haftada başka bir konuda aynı köşede buluşmak üzere saygı ve sevgilerimi sunuyor. Sağlıcakla kalın diyorum.



Bu yazı 522 kere okundu.

YORUMLAR

SON YAZILARI

KÖMÜR ÇEŞİTLERİ KÖMÜRÜN OLUŞUMU SOMA ve ÇEVRESİNDE ESKİDEN GENÇLERİN BİRBİRLERİYLE İŞARETLEŞME SÖZLÜĞÜ (5) SOMA ve ÇEVRESİNDE ESKİDEN GENÇLERİN BİRBİRLERİYLE İŞARETLEŞME SÖZLÜĞÜ (4) SOMA ve ÇEVRESİNDE ESKİDEN GENÇLERİN BİRBİRLERİYLE İŞARETLEŞME SÖZLÜĞÜ (3) SOMA ve ÇEVRESİNDE ESKİDEN GENÇLERİN BİRBİRLERİYLE İŞARETLEŞME SÖZLÜĞÜ (2) SOMA ve ÇEVRESİNDE ESKİDEN GENÇLERİN BİRBİRLERİYLE İŞARETLEŞME SÖZLÜĞÜ (1) TARHALA KÖYÜ’NDE ESKİDEN ÜZÜM BAYRAMI (3) TARHALA KÖYÜ’NDE ESKİDEN ÜZÜM BAYRAMI (2) TARHALA KÖYÜ’NDE ESKİDEN ÜZÜM BAYRAMI (1)

Canlı İletişim

Gazetemizle Canlı Görüş

Üye Girişi

Yeni Uyelik        Şifre Unuttum ?

e-Gazete

ANKET

Sizce Soma İl olmalı mı?
Evet
Hayır
Kararsızım
Sonuçlar

Çok Okunanlar

Motosiklet otomobilin altına girdi, 2 ağır yaralı 25 Metre Genişliğindeki Yeni Köprü Tamamlandı Sarı Kırmızı Coşku Soma'ya Sıçradı Soma'da Sokak Bulmak, Samanlıkta İğne Bulmaktan Zor CHP'li Kadınlar Genel Başkan Kılıçdaroğlu İle Buluştu Her Şey Yaşanabilir Bir Soma İçin Nakliye aracı yola saplandı Dev İhalenin Tarihi 28 Ağustos Naciye Evren'in Matematik Başarısı Demir Exsport-Fernas'tan Eğitime Tam Destek

HABER YORUMLARI

chp den 1 mayıs'a büyük destek CHP'li Ören, İşçi Bayramını İşçilerle Birlikte Kutladı
KAYSU-AAYSU Soma Belediyesinden Zam Yağmuru
hayırlı olsun Fen Lisesine Müdür ataması yapıldı
başarıların devamını dileriz Ekol'de KPSS hazırlıkları başladı
Tebrik Turgutalp İlköğretim okulu resim sergisi açılışı
Tamer Hedef 12 bin üye
NİCE 166. YIL DÖNÜMLERİNE Polis Teşkilatı 166 yaşında
TAZİYE Kaymakam Abdülkadir Karataş’ın annesi vefat etti
yakışmıyor En çok Kitap okuyan öğrenciler ödüllendirildi
BAŞARILAR Huzurevispor Kaymakamlık kupasına hazırlanıyor

YAZAR YORUMLARI

teşekkür BAYRAMOĞLU BAYRAMI YA SABIR..... BU NASIL BİR SİGARA YASAĞI ZİHNİYETİDİR Başkan sizin oyunuzun rengide hayır sanırım BOZACININ ŞAHİDİ ŞIRACI! oofff ooffffffff ASİYE (SPOR) NASIL KURTULUR? Teşekkür genç adam Pencereden Bakmak gerçekten büyük insansın Pencereden Bakmak teşekkürler BİR BÜYÜK BAŞARIM, BİR BÜYÜK GİRİŞİM! büyüksün şeref abi HER EVİN ÖNÜNE BİR TAS SU LÜTFEN ! ELİNE SAĞLIK M.ALİ ABİ 10 HAYAT DERSİ teşekkürler MERALARIMIZI TARLAYA ÇEVİREREK YOK EDİYORUZ!

Nöbetçi Eczaneler

Hava Durumu