Duyuru | Foto Galeri | Video | Sitene Ekle | Arsiv | Iletisim | Anasayfam Yap | Sık Kullanilanlara Ekle
04 Şubat 2012 Cumartesi

Haber Ara

Canlı Yayın

Soma'yı Canlı Yayında İzleyin

Gazeteler

Genel Editör

..Hafit UYAR.
Pencereden Bakmak

Yazarlarımız

İsmail ERGÜN
SOMA’DA ESKİ PAZARLAR 4
Oktay ÇABUK
TFF KÖŞEYE SIKIŞTI
Şeref ÖKSÜM
BUNUN ADI VİCDANSIZLIK
Recep GÖLÜKÇÜ
SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERİN AİLELERİNE ÖZEL BİR NOT-2
M.Ali ÖZTÜRK
SOMA ÇAĞRI FM’DE 14.PROGRAM
Mustafa Küçükkayapalı
BEŞ-ALTI BİN MAĞDUR

DUYARLI TOPLUM NEREDE

M.Ali ÖZTÜRK
         DUYARLI TOPLUM NEREDE
Toplumları, diğer toplumlardan daha illeri bir seviyeye taşıyan ana unsur; toplumda ki bireylerin, olaylar karşısında  gerekli duyarlılığı gösterip, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirip getirememesidir. Bireyleri, duyarlı olan toplumlar  ekonomik kriz olduğunda sadece kendilerini düşünmez, alt gelir gurubu  olan insanlar, bu süreçten sonra ne yapar diye de düşünürler. Kuş gribi, kanatlı hayvanları silip süpürürken duyarlı vatandaşlarımız, acaba bu illete bir çare bulabilir miyim? deyip günlerce araştırma içine girer. Büyükşehirlerde madde ön planda olduğu için kişilerin olaylara ve kişilere karşı duyarlılıkları azalıyor. Bu konuda çarpıcı bulduğum bir hikayeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
İstanbul Bahçeli Evlerde kıt kanaat emekli maaşıyla geçinen  yalnız yaşayan Emine Bacı,  alışverişini yaptıktan sonra  usul usul kaldırımda yürüyerek evine gitmeye çalışıyordu. 73 yaşındaki Emine Bacı eve varınca,  tarhana çorbası yapıp içmeyi düşünüyordu. Çorbadan sonrada ayaklarını uzatıp demlediği çayı içmeyi hayal ediyordu. Böylece birazda olsa yalnızlığını giderecekti. Böyle keyifli bir şekilde çorba kokusunun evinin içini sardığını düşündüğü biranda, arkasında dümdüz yolda yalpalaya yalpalaya araba süren sarhoş sürücünün kendisine  çarpmasıyla yerlere serildi. Sarhoş sürücü, birden kendine geldi. Fakat korkuya kapıldı ve çarptığı kadını acılarıyla baş başa bırakarak adeta uçarcasına  arabasını sürüp oradan uzaklaştı. Ne olduğunun farkına varamayan Emine Bacı, ayağa kalkmaya çalıştı fakat yerinde kıpırdayamadı. Gelip geçen kişiler, sadece Emine Bacının  acılar  içerisinde yerde kıvranmasına bakarak oradan uzaklaşıyorlardı. Hatta bazı vatandaşlarımız oradan geçerken Emine Bacının kanlar içerisinde yattığını bile görmüyorlardı. Evinden hastaneye giden bir ambulans şoförü etrafına bakarken Emine Bacının yerden yattığını görünce, ambulansı yaklaştırıp hemen etraftakilere  yardım edin de hastayı ambulansa taşıyalım dedi. (Herhalde ayıp olmasın diye bir iki kişi yardım etti.) Fakat çok kan kaybeden Emine Bacı, hastaneye varmadan hayatını kaybetti. Maalesef gittikçe olaylar karşısında duyarlılığını kaybeden vatandaşlarımız, yerde kanlar içerisinde yatan yaşlı bir kadına yardım etmeyi zahmetli ve külfetli bir iş sayıyorlar. Yardım eden olsaydı şuanda Emine Bacı evinde oturup tarhana çorbasını içecekti. Maalesef tarhana çorbasının kokusunu bile duyamayacak.
Sohbet odalarında sohbet ederken hep şunu söyleriz. Çok duyarlı bir toplumuz. Herkesin yardımına koşarız. Bu şekilde kimi kandırıyoruz bilmiyorum. Eğer konuşulduğu gibi duyarlı, yardımsever bir toplumsak yerde kanlar içerisinde yatan yaşlı,biçare bir kadına  neden yardım etmiyoruz. Ne oldu bize? Nedir bu gamsızlık ? Bu duyarlılıkla mı Avrupa Birliğine girip ileri  bir toplum seviyesini yakalayacağız. Gelin hep birlikte başımızı elimizin arasına alıp düşünelim. Bir çok güzelliklerle donanmış bu güzel Vatanımızda yaşayan güzel, iyi insanların dertlerine ortak olalım. Yukarda ki olayda ben  yerde yatan yaşlı kadına yardım etmesem de bir başkası yardım eder, diye düşünürsek yanılmış olmaz mıyız? Belki de şundan korkuyoruz. Ben, bu gibi durumlarda olan kişilere yardım edersem,  karakola götürülüp ifadem alınır. Bir sürü sıkıntı yaşarım. Bu düşüncede olursak bizim en yakınımızdaki  kişide böyle talihsiz bir kazayla karşı karşıya kalabilir. Duyarlı bir vatandaşımız kazayı gördükten sonra hemen 112 Acil servisini arasa, kaza mahallinde gerekli emniyet tedbirlerini alsa, kısacası bizim yakınımız olan kişin hayatını kurtarsa bize dünyaları bağışlamış olmaz mı? Bir başkasına maddi anlamda yardım yapacağımız miktar sınırlıdır. Fakat bu şekilde belki bir çocuğu yetim kalmaktan kurtarırız. Belki de kaza geçiren bir öğrencinin  yardımına koştuğumuz için o öğrenci illerde ülkemizi diğer ülkeler karşısında başı dik gururlu bir tavırla inanılmaz başarılara imza atar.
 Bir vatandaşımızı yardıma muhtaç durumda görürsek elimizden geldiğince yardım etmeliyiz. Bu şekilde hem vatandaşlık görevimizi yapmış oluruz hem de karşıdaki kişinin hayata dört elle sarılmasına vesile oluruz. Bu tür davranışlarımızı küçümsemeyelim. Çünkü bazen boğazına ipi geçirmeyi düşünen birisine,  bir çocuğun kendisine bakıp gülümsemesi  hayatın ne kadar güzel olduğunun farkına varmasına yetecektir. Bizlerde güzel sonuçları bağrında taşıyan davranışlarda bulunarak  gönüllerde ümit ışığının yanmasına vesile olalım. Attığınız her adımla, birlikte duyarlı davranışlarınızın artması dileğiyle?.

Bu yazı 610 kere okundu.

YORUMLAR

Boran 2009-08-21
Duyarsızlık..
Sayın M.Ali Öztürk,bir taşıt çarpması sonucu gelişmeleri çok güzel yansıtıyor.Teşekkürler.Duyarlık ve duyarsızlıklarda,ortak ve ayrılan yanlar olabilir.Bulunduğunuz yerden,nasıl bakıyorsanız öyle görürsünüz,dışımızda yaşananları.Cunda adası Çataltepe'de orman yangını sürerken,deniz kenarındaki duyarsızlığı gazeteler yazıyordu.Yine gazetelerde Güler Zere'nin hapishanedeki durumunu yazıyordu.Madencilerin,ormanların içinde maden arama kararlarını yazıyordu.Duyarlıklar,duyarsızlıklar farklılaşıyordu.Hoşça kalın,sevgiyle kalın.

SON YAZILARI

SOMA ÇAĞRI FM’DE 14.PROGRAM ÇAĞRI FM’DE 13. PROGRAM SOMA ÇAĞRI FM’DE 12. PROGRAM ÇAĞRI FM’DE 11. PROGRAM SOMA ÇAĞRI FM'LE 10. PROGRAM SOMA ÇAĞRI FM’DE 9. PROGRAM ÇAĞRI FM’DE 8. PROGRAM YÜREĞİNİZİN SESİNDE 7. PROGRAM ÇAĞRI FM’DE 6. PROGRAMIMIZ ÇAĞRI FM’LE YÜREĞİNİZİN SESİNDE 5. PROGRAM

Canlı İletişim

Gazetemizle Canlı Görüş

Üye Girişi

Yeni Uyelik        Şifre Unuttum ?

e-Gazete

Döviz Kurlari

DOLAR
1.541 TL
EURO
2.156 TL
IMKB
37.212
ALTIN
46 TL

Manisa Hava

SOMA

ANKET

Sizce Soma İl olmalı mı?
Evet
Hayır
Kararsızım
Sonuçlar

Çok Okunanlar

Yürekler Ağızlara Geldi SOMA'DA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLDU YAĞIŞ HALEN DEVAM EDİYOR Ak Parti 4. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi AK Parti'den Gövde Gösterisi CHP'de İki Liste Yarışıyor Köy yolları kapandı Gerekli Desteği Her Zaman Almaktayız Soma beyaza büründü Maden İş'ten Ak Parti'ye Tepki Cenkyeri'nde Jeotermal Enerji Arayışları

HABER YORUMLARI

KAYSU-AAYSU Soma Belediyesinden Zam Yağmuru
hayırlı olsun Fen Lisesine Müdür ataması yapıldı
başarıların devamını dileriz Ekol'de KPSS hazırlıkları başladı
Tebrik Turgutalp İlköğretim okulu resim sergisi açılışı
Tamer Hedef 12 bin üye
NİCE 166. YIL DÖNÜMLERİNE Polis Teşkilatı 166 yaşında
TAZİYE Kaymakam Abdülkadir Karataş’ın annesi vefat etti
yakışmıyor En çok Kitap okuyan öğrenciler ödüllendirildi
BAŞARILAR Huzurevispor Kaymakamlık kupasına hazırlanıyor
Ondan bize ebedi sürecek bir haz kaldı ufka bir bak yiğidim inkılaba az kaldı. Erbakan için Mevlid okundu

YAZAR YORUMLARI

YA SABIR..... BU NASIL BİR SİGARA YASAĞI ZİHNİYETİDİR Başkan sizin oyunuzun rengide hayır sanırım BOZACININ ŞAHİDİ ŞIRACI! oofff ooffffffff ASİYE (SPOR) NASIL KURTULUR? Teşekkür genç adam Pencereden Bakmak gerçekten büyük insansın Pencereden Bakmak teşekkürler BİR BÜYÜK BAŞARIM, BİR BÜYÜK GİRİŞİM! büyüksün şeref abi HER EVİN ÖNÜNE BİR TAS SU LÜTFEN ! ELİNE SAĞLIK M.ALİ ABİ 10 HAYAT DERSİ teşekkürler MERALARIMIZI TARLAYA ÇEVİREREK YOK EDİYORUZ! helal olsun mustafa abi SOMA TEYYARESİ