Duyuru | Foto Galeri | Video | Sitene Ekle | Arsiv | Iletisim | Anasayfam Yap | Sık Kullanilanlara Ekle
22 Mayıs 2012 Salı

Haber Ara

Canlı Yayın

Soma'yı Canlı Yayında İzleyin

Gazeteler

Genel Editör

..Hafit UYAR.
Mehmet dedeyi düşünüyorum!

Yazarlarımız

İsmail ERGÜN
KÖMÜRÜN (LİNYİT'İN) GELECEĞİ HAKKINDA ÖNERİLER
Oktay ÇABUK
AKHİSAR SÜPER LİG DE, SOMA…
Şeref ÖKSÜM
VİCDANIN SESİ
Recep GÖLÜKCÜ
Arkadaşlarınıza hayır demeyi bilin
M.Ali ÖZTÜRK
SOMA ÇAĞRI FM’LE 29. PROGRAM
Mustafa Küçükkayapalı
BAZEN ÖZELEŞTİRİ GEREKİR –II /2 (SİYASET)

ANATOMİ VE KAS SİSTEMİ

M.Ali GÖKDENİZ
         ANATOMİ VE KAS SİSTEMİ

Sevgili Somalılar yaşamımız süresince bize ait olan vücudumuz her türlü aktiviteyle karşı karşıya kaldığı için yorgun düşer.İyi uyku ve iyi dinlenmeyle ancak kendimize gelebiliriz.Bedenimizin ne istediğini anlayabilirsek ona göre hareket ederiz, buda bilinçli hareket etmekten hatta vücudumuzu iyi tanımaktan geçer.Gelin isterseniz insan anatomisini ve özellikle hayati önem taşıyan kas sistemini inceleyelim.
Kasların ortak özellikleri nelerdir?
Kasların beş ortak özelliği vardır. Bu özellikler şunlardır:
a.Uyarılabilme,
b. İletebilme
c. Kasılabilme,
d. Elastik olma,
e. Viskoz kitle olmalıdır.
Her canlı doku gibi kaslar kendilerine yapılan uyarana yanıt verir. Bu yanıt kasılma şeklindedir. Genelde kaslar sinir yolu ile uyarılırlar. Ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kasın kendisine gelen uyarılara yanıt verme şekli, kasılabilmedir. Kası istirahat uzunluğundan daha öteye germeye çalışırken, bir direnç ile karşılaşırız ve kası gerip uzatan kuvvet kesildiğinde, kas eski boyuna döner. Bu elastikiyet özelliğidir. Kas, şeklini değiştirmek isteyen kuvvete karşı, iç sürtünmelere bağlı bir direnç gösterir. Bu iki kuvvet arasında bir süre içinde denge oluşur. Bu kasın viskozite(akışkanlık) özelliğidir.
Lif, kas topluluğu demektir. Aynı amaç için hareket eden kas topluluğuna lif diyoruz. Kaslar çok ince ve bulunduğu bölgeye göre belli bir uzunluğa sahiptir. Bir kasın tek başına harekete katılması düşünülemez. Çünkü her kas tek başına hiçbir hareket yapacak güce sahip değildir. Hareketin devinimine göre bulunduğu bölgenin aktif olması kas yapısına bağlıdır. Kasın bulunduğu bölgenin hareket fonksiyonu ne kadar aktifse vücut o kadar aktif olur. Liflerin oluşturduğu kas grupları aynı anda kasılıp hareketin oluşmasını sağlar. Bilinçli yapılan hareketlerde lifin içinde bulunan kaslara kas uçlarındaki sinir uçları aynı iletiyi verip aynı anda kasılmasını sağlar. Ama hiç olmadık yerde yapılan bilinçsiz ve ani hareketler Lif kopmasına sebep olmasa da lifin içindeki kaslara yeterli uyarı gelmediği için lif grubuna ait tüm kaslar kasılmaya geçmez. Harekete geçen kas sayısı az olduğundan çalışan kaslara aşırı yük biner ve kas zedelenmesine neden olur ya da lif içindeki kaslarda yırtılma olabilir.
İnsan vücudunda en önemli ve genelde toplum içinde yanlış bilinen bazı fizyolojik ve anatomik kavram ve değerlendirmeler vardır. Bunlardan en önemlisi ağrılardır. Ağrıların oluşma sebebi tamamıyla sinirlerden kaynaklanmaktadır. Ağrıyı ve iletiyi beyne ileten tek vücut parçası sinirlerdir. Mesela kemikler içinden sinirler geçmediği için kemikler ağrıyı ve acıyı hissedemez.
Hareketlerdeki performans ve verimlilik yetişme tarzı, yaşamış olduğumuz coğrafi koşullar ve kültüre göre değişebiliyor. Ama genel olarak hareketin oluşması için psiko-motor işleyişte yer alan vücut öğeleri tüm insanlarda aynıdır. Kasın kasılma şekli ve pozisyonu az önce saydığım farklılıklar dışında hemen hemen aynıdır. Benzer hareketler uygulama ve diğer hareketlerle bağlantısı farklı olması etkisi üzerinde çok büyük değişimler sağlayabilir. Örneğin kalp için çok faydalı olan bir hareketi vücut yorgun olduğunda yada beden hareket için hazır olmadığında yapıldığında kalp problemi ortaya çıkarır.Görüldüğü gibi herhangi bir spor dalıyla veya hareketli bir aktiviteye başlamadan önce bunları araştırıp biraz bilgi sahibi olmamız bizleri olası bir sakatlıklardan koruyacağı gibi bilinçli çalışmaya bilinçli insan olmaya da itecektir. Sağlıklı ve sevgiyle kalın.



Bu yazı 552 kere okundu.

YORUMLAR

SON YAZILARI

MESLEK LİSELERİNİN MESLEĞİ YOK SPORUN ZARARI MÜSABAKA DÖNEMİNDE SPORCU BESLENMESİ SPORUN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ KİRLENMEK GÜZEL DEĞİL SPOR VE SAĞLIK NASIL YAŞIYORUZ ORUÇ VE SPOR TAKIM RUHU ARKADAN VURMAK

Canlı İletişim

Gazetemizle Canlı Görüş

Üye Girişi

Yeni Uyelik        Şifre Unuttum ?

e-Gazete

ANKET

Sizce Soma İl olmalı mı?
Evet
Hayır
Kararsızım
Sonuçlar

Çok Okunanlar

Çıkar Amaçlı Suç Örgütüne Darbe Dev İhalenin Tarihi 28 Ağustos CHP'li Kadınlar Genel Başkan Kılıçdaroğlu İle Buluştu Demir Exsport-Fernas'tan Eğitime Tam Destek Coşku Meydana Sığmadı Emniyet Müdürü Kara Manisa'ya Tayin Oldu Yunuslar Soma Sokaklarına Çıkmayı Bekliyor Soma Musiki'den Muhteşem Konser Yavru Yılan, kediye Yem Oldu 'İÇİMİZ YANIYOR'

HABER YORUMLARI

chp den 1 mayıs'a büyük destek CHP'li Ören, İşçi Bayramını İşçilerle Birlikte Kutladı
KAYSU-AAYSU Soma Belediyesinden Zam Yağmuru
hayırlı olsun Fen Lisesine Müdür ataması yapıldı
başarıların devamını dileriz Ekol'de KPSS hazırlıkları başladı
Tebrik Turgutalp İlköğretim okulu resim sergisi açılışı
Tamer Hedef 12 bin üye
NİCE 166. YIL DÖNÜMLERİNE Polis Teşkilatı 166 yaşında
TAZİYE Kaymakam Abdülkadir Karataş’ın annesi vefat etti
yakışmıyor En çok Kitap okuyan öğrenciler ödüllendirildi
BAŞARILAR Huzurevispor Kaymakamlık kupasına hazırlanıyor

YAZAR YORUMLARI

teşekkür BAYRAMOĞLU BAYRAMI YA SABIR..... BU NASIL BİR SİGARA YASAĞI ZİHNİYETİDİR Başkan sizin oyunuzun rengide hayır sanırım BOZACININ ŞAHİDİ ŞIRACI! oofff ooffffffff ASİYE (SPOR) NASIL KURTULUR? Teşekkür genç adam Pencereden Bakmak gerçekten büyük insansın Pencereden Bakmak teşekkürler BİR BÜYÜK BAŞARIM, BİR BÜYÜK GİRİŞİM! büyüksün şeref abi HER EVİN ÖNÜNE BİR TAS SU LÜTFEN ! ELİNE SAĞLIK M.ALİ ABİ 10 HAYAT DERSİ teşekkürler MERALARIMIZI TARLAYA ÇEVİREREK YOK EDİYORUZ!

Nöbetçi Eczaneler

Hava Durumu