|
Yazılarını izlediğim Oktay Çabuk Hoca, geçen hafta benim aylar önce dile getirdiğim bir konuyu farklı bir bakış açısıyla dile getirmiş. Bu defa yanına bu ilgisizlikten bunalıp Soma’yı terk eden Ahmet Erdinç Hoca’yı da alarak Soma’da lider çıkmadığından yakınmışlar. Bence bu iki Soma hadimkârı doğru bir tespitte bulunmuşlar.
Yaraya parmak basmak bu işte: Lidersizlik… Soma’nın mâkus talihi.
2000 yılında Soma’da öyle bir olaylar zinciri yaşandı ki; 10 yıl geçti Soma hala kendini toparlayamadı. Sapla saman yaşla kuru ehil olmayan ellerde birbirine karışınca nice yürek ve cesaret sahibi lider adayı bu fırtınada yok oldu gitti.
Lidersizlik dedik ya…
Bir liderin nelere muktedir olduğunu anlayamadığımız sürece Soma buradan öteye geçemeyecektir. Her alanda süregelen ilgisizlik, sahipsizlik, şimdi onun sırası mı anlayışı sayesinde bir kısım etkinliğimiz yok olma aşamasına geldi.
Üniversitede farklı bir alanda eğitim almasına rağmen mesleğini icra etmeyip Soma’da tiyatro sevgisini aşılamaya çalışanlar da yakında küsüp gidecekler. Spor deseniz ayaklar altında. Bir zamanlar bizden korkanlar şimdi birinci liglerde.
Müzik gibi harikulade bir malzemenin getirdiği çok sesliliğe bakmadan o veya bu haklı diyerek ikiye bölünen müzik derneklerimiz bile E.L.İ.’de olmasa nerdeyse müzik çalışmalarını tamamen susturacak.
Hoş bir ortamda oyun veya konser izlemeyi ilginin zirvesi sanıyoruz.
Bir de başka açıdan bakalım.
Yerel gazetelerde ayda bir “Soma ‘da enerji kesintisi” diye bir haber yayınlanıyor. Bu enerjinin kesilmesi, belki o an için gerçekten çok gerekli bir çalışmanın sonucu ve mutlaka yapılması gereken elzem bir icraat olabilir. Ama bir Allah ın kulu çıkıp da “Arkadaş her ay bu neyin kesintisi, nedir bu ?” demiyor.
Ne Ticaret Odamız, ne esnaf temsilcilerimiz, ne sanayi kuruluşu akdedilen özel maden sektörümüz, ne de beyaz eşya satıcılarımız hiç sesini çıkarmıyor. Buzdolaplarında soğutulmuş ürünleri satan esnafımız, enerji kesildikten sonra hali hazır soğuklukla durumu idare ettikten sonra yeniden dondurulan ürünü, yani bozulmaya yüksek aday ürünü yine bize satıyor. Satmak da zorunda zaten..
Benden başka herkes bu durumdan memnun sanki. Ben de Bilgi edinme kanunu çerçevesinde şimdi soruyorum işte: Her ay bu enerji niye kesilir? Veya ayrıntılı gerekçe neden açıklanmaz.
Alıştığımız için galiba.
Çünkü enerji başkenti bu Soma, bayram arefesinde enerji kesintisini, bayram gününde da su kesintisini yaşadı.
Gerçi bu benim yaptığımda iş değil. Spordaki seyirci eşittir teknik direktör veya siyasette seçmen eşittir belediye başkanı formülünün büyüsüne ben de kapılıp gittim. Soma’nın sorunları son yılların sorunları değil. Son elli yıldır yapılamayanlar yada eksik yapılanlardan sonra millet de hak ettiği hizmetlerle karşılaşınca bu hizmetleri icra sahibinin lütfu gibi algılıyor. Ve hizmeti hak ettiğine inanmıyor da hizmeti vermek zorunda olan hakkında “Çok çalışkan yahu” felsefesine inanıyor.
Yani; Günlük İmzasını atıp sırasını savan çok da; Soma’yı yerinden oynatacak lider yok. Sonuçta ya günlük işleri yap, sıradan ol; Ya da lider ol Soma tarihine geç.
Seçenek var; Lider var ama yok…
Bu yazı 1402 kere okundu.
|