Duyuru | Foto Galeri | Video | Sitene Ekle | Arsiv | Iletisim | Anasayfam Yap | Sık Kullanilanlara Ekle
07 Şubat 2012 Salı

Haber Ara

Canlı Yayın

Soma'yı Canlı Yayında İzleyin

Gazeteler

Genel Editör

..Hafit UYAR.
Pencereden Bakmak

Yazarlarımız

İsmail ERGÜN
TARHALA KÖYÜ’NDE ESKİ SOHBETLER
Oktay ÇABUK
HOŞGELDİN KAOS!
Şeref ÖKSÜM
BİL Kİ SİZ BUNLARI YAPARSANIZ
Recep GÖLÜKÇÜ
SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERİN AİLELERİNE ÖZEL BİR NOT-2
M.Ali ÖZTÜRK
SOMA ÇAĞRI FM’DE 14.PROGRAM
Mustafa Küçükkayapalı
BEŞ-ALTI BİN MAĞDUR

ENGELLİ BİREYİN REHABİLİTASYONU

Recep GÖLÜKÇÜ
         ENGELLİ BİREYİN REHABİLİTASYONU

Rehabilitasyon ve araç-gereç gereksiniminin yeterince karşılanamaması da engellilerin toplumla bütünleştirilmesinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Bilindiği gibi rehabilitasyon çok genel olarak  yitirilen bir yeteneğin yeniden kazandırılması  yerine başka bir yeteneğin ‘ikame edilmesi” demektir. Bu da yoğun bir eğitim sürecini gerektirir. Her hangi bir sebeple engelli hale gelen birey önceden var olan işini artık yapamıyorsa ya o işi yapabilmek için “yeniden yeteneklendirilmesi = rehabilite edilmesi” gerekmektedir ya da bu İşi yapmak artık olanaklı değilse  yapabileceği yeni bir iş için beceri kazanması (eğitilmesi) gerekmektedir. Böyle bir rehabilitasyon sürecinden geçmemiş olan birey  topluma ve içinde yaşadığı aileye yük olmaktan kurtulamayacaktır. Engelli olsun ya da olmasın herkesin engellilerin rehabilitasyonu sürecine katkıda bulunması toplum için bir gerekliliktir. Engellilerin engelleriyle bağlantılı bir eğitim ve rehabilitasyon olanağından yararlanması  onları toplumsal yaşamla bütünleştiren en önemli etkendir. Oysa bu gün  ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre az çok fark etse de  engellilerin ezici bir çoğunluğu bu olanaklardan yararlanamamaktadır. Asıl engellilik, engelliliği yaşam mücadelesinin önünde engel olarak görmek ve bir şekilde engellilerin bu negatif farklılığını kendisi adına çıkar aracı olarak kullanmayı mubah gören zihniyettir. Bu zihniyet ne kadar yaygın olursa engellinin rehabilitasyonu da o kadar zorlaşacaktır. Bu gün engelli olmayan ya da ailesinde engelli birey bulunmayan hiç kimse yarın kendisinin ya da ailesinden birinin engelli olmayacağını garanti edemez. Belki de engellilerin rehabilitasyonundan önce, engelliliği yaşam mücadelesinin önünde engel olarak gören zihniyetin rehabilite edilmesi gerekmektedir.
Her engel kümesinde yer alan bireylerin hayata tutunabilmeleri ve sosyal yaşamın içinde aktif olarak yerlerini almaları, gereksinim duydukları kimi araç gereçlere sahip olabilmeleriyle doğru orantılıdır. Bu araç gereçler engelliler için son derece önemlidir  yaşamlarının adeta bir parçası gibidir. Bu araç gereçler engellinin hareket yeteneğini artırıcı özelliklere sahiptir. Bu da toplumla daha çok bütünleşme demektir. Yoksulluk ve işsizliğin en yaygın olduğu toplumsal kesimin engelliler olduğu düşünülürse  özellikle sosyal güvenlik ve sosyal refah hizmetlerinin yetersiz olduğu ülkelerde engellinin bu tip araç gereçlere kolaylıkla ulaşması beklenemez. Belirli oranda görme engeli olan bir insanın bir gözlük desteği ile bu sorununu çözülecekse ya da yürüme güçlüğü çeken bir insana sağladığınız bir araçla (bir koltuk değneği veya tekerlekli sandalye ile) onun hayatı önemli ölçüde kolaylaşacaksa  böylece engelli karşı karşıya olduğu sınırlanmanın  kısıtlılığın dışına çıkabilecekse  bu onun İçin vazgeçilmez bir şeydir. Bu sağlanamadığında engellinin topluma katılmasının önünde ciddi bir engel oluşmuş demektir.
Engellilerin onurlu bir yaşam sürebilmeleri için kendi kendilerine yeten bireyler olmalarının önemine değinilmişti. Bu bağlamda kamusal yardımlardan yararlanmak konusunda tam bir eşitlik olmalıdır. Engellilere gereksinim duydukları araçlar  ücretsiz ya da çok ucuza verilmelidir. Engellilerin gereksinim duydukları özel araçların geliştirilip modernize edilmeleri konusunda yapılan AR-GE araştırmalarının desteklenmesi  araçların üretimi ve ithalinde kolaylıklar sağlanması gerekir. En önemlisi engellilerin bu araçlara kolaylıkla  ulaşabilir olması sağlanmalıdır. Bu araçların üretimi ve dağıtımında tüm engel kümelerinin ve her engelli bireyin gereksinimleri özel olarak dikkate alınmalıdır. Engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak üzere tasarlanmış bu araçlar  onların toplumsal yaşama katılmalarını maksimize edecektir.



Bu yazı 395 kere okundu.

YORUMLAR

SON YAZILARI

SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERİN AİLELERİNE ÖZEL BİR NOT-2 SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERİN AİLELERİNE ÖZEL BİR NOT -1 KARNELERE DOĞRU NEDEN AİLE EĞİTİMİ ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ VE TRAVMA SONRASI STRESS TEPKİLERİ TRAVMA VE SONRASI-2 TRAVMA VE SONRASI ÖĞRENCİLERE GÖRE “İYİ ÖĞRETMEN”İN NİTELİKLERİ EVDEKİ SORUNLARLA BAŞETMEDE İŞBİRLİĞİ ÇOCUKLARINIZA HAYIR VE YOK KELİMELERİNİ DE ÖĞRETİN

Canlı İletişim

Gazetemizle Canlı Görüş

Üye Girişi

Yeni Uyelik        Şifre Unuttum ?

e-Gazete

Döviz Kurlari

DOLAR
1.541 TL
EURO
2.156 TL
IMKB
37.212
ALTIN
46 TL

Manisa Hava

SOMA

ANKET

Sizce Soma İl olmalı mı?
Evet
Hayır
Kararsızım
Sonuçlar

Çok Okunanlar

Yarım Asırdan Bu Yana Alamadıkları Tapularına Kavuşacaklar SOMA'DA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLDU YAĞIŞ HALEN DEVAM EDİYOR Cenkyeri'nde Jeotermal Enerji Arayışları Köy yolları kapandı Üç Yılda Büyük Yatırımlar Yaptık Soma beyaza büründü Gerekli Desteği Her Zaman Almaktayız Kapatıyoruz Mağazası Çarşamba pazarını aratmadı Maden İş'ten Ak Parti'ye Tepki Zinciri Kopan Ambulans Köyde Mahsur Kaldı

HABER YORUMLARI

KAYSU-AAYSU Soma Belediyesinden Zam Yağmuru
hayırlı olsun Fen Lisesine Müdür ataması yapıldı
başarıların devamını dileriz Ekol'de KPSS hazırlıkları başladı
Tebrik Turgutalp İlköğretim okulu resim sergisi açılışı
Tamer Hedef 12 bin üye
NİCE 166. YIL DÖNÜMLERİNE Polis Teşkilatı 166 yaşında
TAZİYE Kaymakam Abdülkadir Karataş’ın annesi vefat etti
yakışmıyor En çok Kitap okuyan öğrenciler ödüllendirildi
BAŞARILAR Huzurevispor Kaymakamlık kupasına hazırlanıyor
Ondan bize ebedi sürecek bir haz kaldı ufka bir bak yiğidim inkılaba az kaldı. Erbakan için Mevlid okundu

YAZAR YORUMLARI

YA SABIR..... BU NASIL BİR SİGARA YASAĞI ZİHNİYETİDİR Başkan sizin oyunuzun rengide hayır sanırım BOZACININ ŞAHİDİ ŞIRACI! oofff ooffffffff ASİYE (SPOR) NASIL KURTULUR? Teşekkür genç adam Pencereden Bakmak gerçekten büyük insansın Pencereden Bakmak teşekkürler BİR BÜYÜK BAŞARIM, BİR BÜYÜK GİRİŞİM! büyüksün şeref abi HER EVİN ÖNÜNE BİR TAS SU LÜTFEN ! ELİNE SAĞLIK M.ALİ ABİ 10 HAYAT DERSİ teşekkürler MERALARIMIZI TARLAYA ÇEVİREREK YOK EDİYORUZ! helal olsun mustafa abi SOMA TEYYARESİ