Duyuru | Foto Galeri | Video | Sitene Ekle | Arsiv | Iletisim | Anasayfam Yap | Sık Kullanilanlara Ekle
23 Mayıs 2012 Çarşamba

Haber Ara

Canlı Yayın

Soma'yı Canlı Yayında İzleyin

Gazeteler

Genel Editör

..Hafit UYAR.
Mehmet dedeyi düşünüyorum!

Yazarlarımız

İsmail ERGÜN
KÖMÜRÜN (LİNYİT'İN) GELECEĞİ HAKKINDA ÖNERİLER
Oktay ÇABUK
AKHİSAR SÜPER LİG DE, SOMA…
Şeref ÖKSÜM
BİZ BÜYÜDÜK VE KİRLENDİ DÜNYA !
Recep GÖLÜKCÜ
Arkadaşlarınıza hayır demeyi bilin
M.Ali ÖZTÜRK
SOMA ÇAĞRI FM’LE 29. PROGRAM
Mustafa Küçükkayapalı
BAZEN ÖZELEŞTİRİ GEREKİR –II /2 (SİYASET)

SINIFTA UYUMSUZ ÇOCUKLAR

Recep GÖLÜKCÜ
         SINIFTA UYUMSUZ ÇOCUKLAR

Her öğretim yılı başında öğretmen için en önemli sorun, hangi sınıflara derse gireceğidir. Eline “Öğretmen El Programı”nı aldığında öğretmen için iki durum söz konusudur. Ya sorunsuz sınıflara gireceği için mutludur ya da gireceği sınıflarda sorunlu öğrenci çok olduğundan bu yılın zorlu bir yıl olacağını düşünecektir. Daha ders yılının başında gireceği sınıflarda sorunlu öğrencilerin çokluğunu ve bu nedenle öğretim yılının zorlu geçeceğini düşünmek ister istemez öğretmenin bu çocuklara karşılı ön yargılı tutum geliştirmesine neden olacaktır. Bu durum yani ön yargı ise öğretmenin başarını olumsuz etkileyecektir. Çünkü eğitimde ön yargı başarının önündeki en büyük engellerden biridir.
Davranış bozukluğu olan çocukların okul çağındaki oranı yapılan araştırmalarca % 1–2 olarak saptanmıştır. Bu çocukların elden geldiğince özel olarak uğraşılmaları gerekmektedir gerekir. Bunda en önemli rol öğretmene düşer. İnsan genel olarak bilmediğinin düşmanıdır. Öğretmen genel olarak uyumsuz çocuk deyimi hakkında bilgi sahibi değilse, çocuğun uyumsuzluğu ve o tip uyumsuz davranış sergileyen çocuklara eğitim verilirken neler yapılması gerektiği konularında bir şey bilmiyorsa kendine göre bir yöntem geliştirecektir. Bu yöntem de genel olarak öğrenciyi dışlamak ya da dışlanmasına çanak tutmak olacaktır. Öğretmen uyumsuz davranışlar hakkında bilgi sahibi olmalı, uyumsuz çocuklar için neler yapabileceği konusunda kendisini geliştirmiş olmalıdır ki bu çocuklar topluma kazandırılabilsin, sonları iyi olsun. Uyumsuz davranışlar ve yapılması gerekenler hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip olan öğretmen;
 Önce çocuktan ziyade uyumsuz davranışlar üzerinde durmalı, gerekli sınıflandırmayı yapmalıdır. Çünkü değiştirilmesi hedeflenen çocuğun kendisi değil, onun olumsuz davranışı olmalıdır. Öğretmenin neyle uğraşacağını bilmesi işini bir nebze olsun kolaylaştıracaktır.
Sonra uyumsuz çocuğu adeta incelemeye tabi tutmalı, çocuğu tanımalı, onunla ve çevresiyle ilişki kurmalı, bazı yöntemler (testler, teknikler vs.) kullanarak gerekli tanı ve teşhisi koymaya çalışmalı ya da bunun için yardımcı olmalıdır. Öğretmen çocuğu bir bütün olarak tanımazsa, hangi durumların çocuktaki olumsuz davranışları tetiklediğini bilmezse ve en önemlisi uyumsuz davranışları olan öğrencisi ile sağlıklı bir iletişimi kuramadıysa öğretmenin o çocuğu eğitmekte başarılı olacağı söylenemez.
Daha sonra hem çocuğu hem de uyumsuz davranışlarını bir bütün halinde ele alarak bu davranışların nedenlerini çevrenin ve çocuğunda yardımıyla bulmaya çalışmalıdır. Eğitim bir süreçtir. Bu süreçte öğretmenin arzulanan hedefe ulaşabilmesi için çocuğun çevresiyle (arkadaşları ve ailesiyle) de olumlu iletişim içinde olması gerekmektedir. Çünkü istenilmeyen o olumsuz davranışın oluşumunda çevrenin de katkısı olmuştur.
Bu üç aşamayı geçtikten sonra, özellikle uyumsuz davranış çocukta tam olarak yerleşmemişse yani erken teşhis edilmişse, yeni ve uyumlu davranış oluşturma kolay olacaktır. Yani dördüncü aşamada sıra uyumsuz öğrencilerin eğitilmesidir. Bu da eğitimde ertelemenin olumsuz katkı sağlayacağı gerçeğini gözler önüne sermektedir.
Öğretmenin sınıf yönetimini etkili kılmak için, uyumsuz öğrenciler için nasıl bir yol izleyeceğini sonlara nasıl yaklaşacağını, onları nasıl eğiteceğini, yukarıda saydığımız dört aşamayı uzunca ele alarak yanıtlayabiliriz.
Yazımı burada sonlandırırken şimdiden tüm okuyanların mübarek ramazan bayramlarını en içten dileklerimle kutluyorum. Sağlıcakla kalın.
 



Bu yazı 537 kere okundu.

YORUMLAR

SON YAZILARI

Arkadaşlarınıza hayır demeyi bilin Bahar Yorgunluğuna Karşı Neler Yapılabilir BAHARIN GELMESİ ÖĞRENCİLERİ NASIL ETKİLER Çocuklara düzenli olmayı nasıl öğretebiliriz Sınıf Yönetimi Açısından Etkili Öğretmen Davranışları-3 Sınıf Yönetimi Açısından Etkili Öğretmen Davranışları-2 Sınıf Yönetimi Açısından Etkili Öğretmen Davranışları YGS ÖNCESİ SON RÖTUŞLAR ÇOCUKLARDA UYKU PROBLEMİ ERGENLİK DÖNEMİNDE ÇOCUĞU OLAN ANNE-BABALARA ÖNERİLER

Canlı İletişim

Gazetemizle Canlı Görüş

Üye Girişi

Yeni Uyelik        Şifre Unuttum ?

e-Gazete

ANKET

Sizce Soma İl olmalı mı?
Evet
Hayır
Kararsızım
Sonuçlar

Çok Okunanlar

Çıkar Amaçlı Suç Örgütüne Darbe Dev İhalenin Tarihi 28 Ağustos CHP'li Kadınlar Genel Başkan Kılıçdaroğlu İle Buluştu Önce Çarptı Sonra Kaçtı Coşku Meydana Sığmadı Yavru Yılan, kediye Yem Oldu Atatürk Stadyumu Işıklandırıldı Yunuslar Soma Sokaklarına Çıkmayı Bekliyor Soma CHP'den Protestolu Kutlama Çiftiçiler Traktör için Kıyasıya Yarışıyor

HABER YORUMLARI

chp den 1 mayıs'a büyük destek CHP'li Ören, İşçi Bayramını İşçilerle Birlikte Kutladı
KAYSU-AAYSU Soma Belediyesinden Zam Yağmuru
hayırlı olsun Fen Lisesine Müdür ataması yapıldı
başarıların devamını dileriz Ekol'de KPSS hazırlıkları başladı
Tebrik Turgutalp İlköğretim okulu resim sergisi açılışı
Tamer Hedef 12 bin üye
NİCE 166. YIL DÖNÜMLERİNE Polis Teşkilatı 166 yaşında
TAZİYE Kaymakam Abdülkadir Karataş’ın annesi vefat etti
yakışmıyor En çok Kitap okuyan öğrenciler ödüllendirildi
BAŞARILAR Huzurevispor Kaymakamlık kupasına hazırlanıyor

YAZAR YORUMLARI

teşekkür BAYRAMOĞLU BAYRAMI YA SABIR..... BU NASIL BİR SİGARA YASAĞI ZİHNİYETİDİR Başkan sizin oyunuzun rengide hayır sanırım BOZACININ ŞAHİDİ ŞIRACI! oofff ooffffffff ASİYE (SPOR) NASIL KURTULUR? Teşekkür genç adam Pencereden Bakmak gerçekten büyük insansın Pencereden Bakmak teşekkürler BİR BÜYÜK BAŞARIM, BİR BÜYÜK GİRİŞİM! büyüksün şeref abi HER EVİN ÖNÜNE BİR TAS SU LÜTFEN ! ELİNE SAĞLIK M.ALİ ABİ 10 HAYAT DERSİ teşekkürler MERALARIMIZI TARLAYA ÇEVİREREK YOK EDİYORUZ!

Nöbetçi Eczaneler

Hava Durumu