|
2011–2012 öğretim yılının ikinci yarısı iki gün önce başladı. Her yeni başlangıç yeni bir ümit demektir. Dolayısıyla öğrenciler açısından da bu günler yeni başarı ümidi anlamına gelmelidir. Birinci dönem başarılarıyla başarısızlıklarıyla geride kaldı. Tüm dikkatinizi bu dönemin başarılarına odaklayabilmeniz gerekmektedir.
İnsanoğlu tatil ortamına çalışma ortamından daha hızlı adapte olur. Bu nedenle bir çok öğrenci için her sömestrinin ilk haftası tatil havasından kurtulamadıkları için, son haftası da beyninde dersleri bitirdikleri için yok hükmündedir. Yani farkında olmadan beynimizde her sömestrinin iki haftasını çalarız. Bunlar için gerekli mazeretler de önceden hazırlanmıştır zaten. İlk hafta için “henüz dersler başlamaz” şeklinde son hafta için de “notlar verildi” şeklinde bir algı yer etmiştir beynimizde.
Bu algılayış biçiminin farkında olmadan öğrenme hakkınızın gasp edilmesi anlamına geldiğinin fark ettiğiniz an sorun çözülmüş demektir.
İnsanlar bazen hayatlarında bir şeylerin yolunda gitmediğinin farkına varır ama o yolunda gitmeyen şeyleri değiştirmek için belli olmayan bir tarihi beklerler. Yani hep ertelerler. Doğum günü, evlilik yıl dönümü, sevgililer günü, anneler günü, dini ve milli bayramlar… vb. günler beklenir yolunda gitmeyen şeylerin değiştirilmesi adına yeni bir adım atmak için. Hâlbuki beklenen güne daha çok vardır ve kendimizden biraz daha zaman çalmışızdır farkında olmadan. Öğrenciler açısından bu beklenen özel gün genelde “gelecek hafta başı” olabilir. Bunları yazarken gülümseyerek hatırladığım bir anekdot geldi aklıma. Onu da sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bir kurban bayramıydı. Bir yakınım diyete başlamaktan söz etti. Yapması gerektiğini çünkü aşırı kilolarının hem sağlık açısından hem de görsellik açısından kendisini rahatsız etmeye başladığını söylüyordu. “Madem böyle düşünüyorsun, öyleyse hemen başlaman lazım” dediğimde “kurban bayramı geçsin, kurban etinden yaptığımız kavurmalar bitsin öyle başlayacağım” cevabını verdi.
Sevgili öğrenciler, yeni başarılara imza atmak için bir başlangıç yapacaksanız unutmayın ki en uygun vakit bu gündür. Yani daha çok çalışmanız gerekiyorsa yada yeni tekniklerle çalışmanız gerekiyorsa, çalışma planı yapmanız gerekiyorsa bütün bunları yapmak için en uygun zaman bu gündür. Bu satırları okurken hafiften tebessüm ederek “bu günün önemi nereden geliyor?” dediğinizi tahmin ediyorum. Bakın anlatayım: yaşamımızın bir kısmı şu veya bu şekilde yaşanmış ve tekrarı olmayan kısmıdır. Bir kısmı da henüz yaşanmamış ve istediğimiz biçimde şekillendirebileceğimiz kısmıdır. Bu gün yaşamımızın geri kalan yani henüz yaşanmamış ve istediğimiz biçimde şekillendirebileceğimiz kısmının ilk günü olduğu için önemlidir. Alacağınız bu karar, yapacağınız bu yeni başlangıç ilk dönem sonunda karne aldığınız gün yaşadığınız güzel duyguların tekrarlanabilmesi için ya da o gün yaşadığınız buruklukların tekrarlanmaması adına önem taşımaktadır.
İki gün önce başlamış olan ikinci dönemin sizin için ilk dönemden daha başarılı bir dönem olmasını diliyorum.
Bu yazı 133 kere okundu.
|